Omgaan met mensen met een LVB (licht verstandelijke beperking)

Op de juiste manier omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) is een expertise van Talent in Zorg. In deze blog geven we inzicht in wat LVB is, wat de kenmerken zijn van en hoe we vanuit onze instelling hulp bieden aan met mensen met een licht verstandelijke beperking.

Wat is LVB (licht verstandelijke beperking) precies?

Wanneer er sprake is van een LVB zijn er aanzienlijk beperkingen in de cognitieve ontwikkeling en in de adaptieve vaardigheden. Adaptieve vaardigheden wordt ook wel sociaal aanpassingsvermogen genoemd.

Wanneer iemand niet kan voldoen aan wat er verwacht wordt bij de leeftijd en de eigen cultuur in het algemeen, dan is er sprake van aanzienlijke beperkingen. Om te bepalen welke ondersteuning hierbij nodig is, is alleen een IQ-score niet voldoende. De inschatting van het sociaal aanpassingsvermogen (lezen, schrijven, problemen oplossen, persoonlijke verzorging etc.) is hierbij ook van zeer groot belang.

Kenmerken en omgaan met mensen met een LVB

Geen enkele deelnemer met een LVB is hetzelfde, desondanks kan er wel naar een aantal gemeenschappelijke kenmerken gekeken worden (door professionals).
Mensen met een LVB zijn meer concrete denkers, zij kunnen niet goed abstract denken en generaliseren. Hierdoor is het een uitdaging om te kunnen inschatten wat je echt voelt en waarom je dat voelt. Wanneer wij hierover in gesprek raken kan dit verhelderend werken voor de deelnemer.
Doordat er sprake is van weinig zelfcontrole waarbij het lastig is om behoeftes uit te stellen, zullen mensen met een LVB veelal hun emoties omzetten in daden. Dit laat impulsief gedrag zien. Door bijvoorbeeld gedragingen te spiegelen wordt zelfinzicht bevordert, waar zelfcontrole ook een rol bij speelt.

Sociale vaardigheden stimuleren op een dagbesteding

De wens om vrienden te hebben is er, maar er is sprake van beperkte sociale vaardigheden. Daardoor is het een uitdaging om vriendschappen goed te onderhouden.
Wij kunnen verschillende activiteiten ondernemen met onze deelnemers. Bijvoorbeeld om te starten bij onze dagbesteding, of om samen naar een sportvereniging toe te gaan die bij de deelnemer past. Het bevorderen van sociale vaardigheden bevorderen wij op die verschillende manieren graag.

De kwaliteiten van mensen met LVB

Naast allerlei kenmerken omtrent een licht verstandelijke beperking, beschikken mensen met een LVB natuurlijk ook genoeg kwaliteiten. Zij zijn vriendelijk, behulpzaam, eerlijk en direct.
In de ondersteuning bij en omgang met mensen met LVB is het dan ook belangrijk om je te richten op de sterke kanten en de kwaliteiten.

Eén van de voorbeelden wat betreft de kwaliteiten is onze schaaktafel. Deze prachtige schaaktafel is te vinden op ons kantoor en is geheel zelfstandig ontworpen en gebouwd door onze deelnemers.
Daarnaast gaat één van onze deelnemers maar al te graag met jou aan de schaaktafel zitten, om je vervolgens in alle rust een potje schaak te leren!

 

dagbesteding licht verstandelijke beperking zwolledagbesteding lvb zwolle

Verder lezen:

Een dag mee met…

Met de nieuw gepimpte bakfiets vol fietsonderdelen – waaronder remkabels, wielen, kettingen, sturen en zadels – fietsen een stagiaire en deelnemer samen naar Roestug. De

ADHD en/of ASS en begeleid wonen

Wat betekenen de diagnoses ADHD en ASS? Er zijn 3 soorten ADHD, met elk hun eigen kenmerken: ADHD-I (Inattentive) Je hebt vooral moeite om je

Kunnen wij helpen?

Meer weten over hoe wij ambulante begeleiding in Zwolle en omgeving aanpakken? Of direct iemand aanmelden voor ambulante begeleiding? Neem dan contact met ons op met onderstaande contactformulier. 
Of bel  038 -337 60 77.

Een aanmelding wordt binnen vijf werkdagen in behandeling genomen.