Koken op de dagbesteding en de voordelen ervan

Afgelopen weken zijn er op de woensdagmiddagen kookmogelijkheden aangeboden
naar de cliënten toe. Het doel hiervan was om cliënten te voorzien van een lekkere en gezonde lunch waarbij ze zelf konden helpen koken. Een groep van meer dan tien man inclusief begeleiders zaten te genieten van een zelfgemaakte lunch. Wraps, pannenkoeken en een gezond broodje pita zijn afgelopen weken gemaakt tijdens de lunch. Cliënten helpen hierbij met snijden, koken, bakken, serveren en afwassen. Komende weken gaan we om de dinsdag in de middag een kookworkshop organiseren voor de cliënten. Hierbij zal er een avondmaaltijd bereid worden. Cliënten kunnen zich hiervoor vrijwillig opgeven en iedereen is welkom. De kookworkshops zijn als extra bedoeld naast het begeleid zelfstandig wonen.

Naast een gezonde en lekkere maaltijd die de cliënten aangeboden kregen, was het ook een sociaal contact moment. Cliënten hadden de mogelijkheid om met elkaar een gesprek aan te gaan, nieuwe gezichten te zien en een begeleider te zien. Om zoveel mogelijk cliënten naar de lunch aan te trekken werd er van tevoren een flyer gemaakt en online via whatsapp naar elke client gestuurd. De georganiseerde lunch momenten op dagbesteding Zwolle trekken tot nu toe een aanzienlijk hoeveelheid cliënten aan ten opzichte van de niet georganiseerde lunch momenten. Hierbij zien we de kookmogelijkheden als een mooie winst voor de dagbesteding. Voor de ambulante begeleiders is het mooi om te zien dat een cliënt bij de dagbesteding is. Zo weten de ambulante begeleiders waar de cliënt is, maar ook dat de cliënt eet en wat structuur heeft.

Psychologische voordelen van koken
Koken heeft een bewezen positieve invloed op het mentaal welzijn. Koken in groepsverband heeft een positieve invloed op de socialisatie, voedingsstatus en kwaliteit van het leven. Hiernaast wordt de voedingsstatus beïnvloed door alleen al het aanwezig zijn bij het koken. Dit komt doordat de individu een gezondere voedingskeuze maakt. Een gezonde voedingskeuze heeft weer een positief effect op stemming en affectie. Koken heeft een positieve invloed op het mentaal welzijn. Het cognitief functioneren wordt actief ingezet tijdens het koken. Diverse vaardigheden worden tijdens het koken aangesproken. Waaronder de motorische coördinatie, flexibel denken, plannen, implementeren van strategieën, schakelen en zelf controlerend gedrag.

Verder lezen:

Interview ervaringsdeskundige

Een deelnemer van Talent in Zorg heeft aangegeven dat zij graag meer wilt doen rondom ervaringsdeskundigheid. Hiermee wil zij wat bekendheid geven aan haar diagnoses.

Kunnen wij helpen?

Meer weten over hoe wij ambulante begeleiding in Zwolle en omgeving aanpakken? Of direct iemand aanmelden voor ambulante begeleiding? Neem dan contact met ons op met onderstaande contactformulier. 
Of bel  038 -337 60 77.

Een aanmelding wordt binnen vijf werkdagen in behandeling genomen.