Re-integratie op de dagbesteding

Het zal je maar gebeuren, je leven super op orde, zowel zakelijk als privé, alles reilt en zeilt en ineens staat de hele wereld op zijn kop omdat je in een ongeluk terechtkomt waar er dodelijke slachtoffers vallen. Na lange tijd denk je de hele gebeurtenis een plek gegeven te hebben, maar na het ruiken van een brandlucht die je herinnert aan het ongeluk blijkt dat helemaal niet zo te zijn en komt de tragische gebeurtenis in volle omvang door fysieke blokkades weer terug. Door dit ingrijpende ongeluk traden er ingrijpende ongemakken op fysiek en mentaal vlak waardoor je niet meer goed kunt functioneren in je privé- en zakelijke leven en raak je aan huis gekluisterd. Heel langzamerhand wil je graag weer deelnemen aan de maatschappij, door therapie en opnames kun je daarna voorzichtig weer aan het werk denken. Direct aan het werk kan uiteraard niet en zal via een zorgvuldig traject opgebouwd moeten worden. Vanuit het UWV is een coach gevonden waarmee het zoeken naar een plek om te re-integreren wordt gestart. Talent in Zorg, een zorginstelling in Zwolle die als doel heeft om mensen met een verstandelijke beperking, psychische problemen en/of een verslaving een veilig en stabiel onderkomen te bieden door middel van gepaste begeleiding biedt ook een plek op de dagbesteding om te kunnen re-integreren. Een re-integratieplan bestaat meestal uit verschillende onderdelen, de volgende middelen kunnen ingezet worden:

  • ondersteuning op het werk, zoals job-coaching
  • een beroepskeuzetest
  • cursus of opleiding
  • vrijwilligerswerk
  • leer- werkstage
  • proefplaatsing
  • een training of workshop

De re-integratie kon in dit geval via vrijwilligerswerk aangeboden worden. Samen hebben we naar de talenten en mogelijkheden van de persoon in kwestie gekeken en konden zo het traject ingaan. In dit geval heeft deze persoon dit gedaan door op de dagbesteding een klein kledingwinkeltje op te zetten. De opbouw kon geheel zelfstandig tijdens openingsuren plaatsvinden, te beginnen met een paar uur in de week en deze uren heel langzamerhand uit te breiden. Op het moment van schrijven zijn er al plannen gemaakt om het winkeltje officieel te openen en de opening wereldkundig te maken. Aan het einde van het traject zal deze persoon een plaats vinden in de werkzame maatschappij.

Verder lezen:

Interview ervaringsdeskundige

Een deelnemer van Talent in Zorg heeft aangegeven dat zij graag meer wilt doen rondom ervaringsdeskundigheid. Hiermee wil zij wat bekendheid geven aan haar diagnoses.

Kunnen wij helpen?

Meer weten over hoe wij ambulante begeleiding in Zwolle en omgeving aanpakken? Of direct iemand aanmelden voor ambulante begeleiding? Neem dan contact met ons op met onderstaande contactformulier. 
Of bel  038 -337 60 77.

Een aanmelding wordt binnen vijf werkdagen in behandeling genomen.