Eenzaamheid bij mensen met psychische problemen

Er bestaan drie soorten van eenzaamheid: existentiële, emotionele en sociale eenzaamheid. Bij mensen die kampen met sociale eenzaamheid kan het organiseren van activiteiten met anderen helpen om hun (gekrompen) netwerk aan te vullen met nieuwe sociale contacten, terwijl dit bij existentiële en emotionele eenzaamheid juist averechts werkt.

Eenzaamheid is namelijk geen psychische stoornis, maar een gevoel bij een essentieel tekort. Sociale eenzaamheid komt door een tekort aan verbinding met de ander, emotionele eenzaamheid door een tekort aan erkenning en existentiële eenzaamheid door een gebrek aan zingeving. Dit zorgt ervoor dat verschillende dingen helpen bij de verschillende soorten van eenzaamheid.

Uit een enquête van het Panel Psychisch Gezien (een initiatief van het Trimbos Instituut) blijkt dat van de mensen met langdurige psychische problemen (en/of een WLZ-indicatie) maar liefst 81 procent eenzaam is, en 40 procent zich zelfs heel erg eenzaam voelt. Angst en schaamte spelen vaak een rol. Dit kan leiden tot een sociaal isolement en een gevoel van eenzaamheid.

Eenzaamheid bespreekbaar maken

Vraag ‘met een omweg’ naar eenzaamheid, dus niet direct. Stel daarom open vragen, zoals:
“Wat houd je bezig?”
“Waar heb je behoefte aan?”
“Over welke contacten ben je tevreden?”
“Wanneer heb je voor het laatst een knuffel gehad?”
“Wat heb je het afgelopen weekend of feestdag gedaan?”

Besteed extra aandacht aan belangrijke momenten of onderwerpen, zoals het verlies van een dierbare of de aankomende feestdagen. Deze momenten kunnen een ingang zijn voor een gesprek. Luister dan met aandacht en wees oprecht. Straal rust uit in het contact, dan voelt de ander zich veilig bij jou en hoor je wat iemand nodig heeft om (weer) van betekenis te kunnen zijn. In de ambulante begeleiding bij Talent in Zorg houden wij hier rekening mee. We ondersteunen cliënten en luisteren naar de behoefte van de cliënt, om onder andere ervoor te zorgen dat hij zich minder eenzaam zal voelen.

Activiteiten in Zwolle tegen eenzaamheid

De volgende activiteiten vinden de komende tijd plaats in Zwolle:

Interculturele vrouwengroep              Aa-landen, Zwolle

Creatief (Het Anker)                              Westenholte, Zwolle

Buurtkamer de Eemhoeve                  Aa-landen, Zwolle

Vrouwencafé                                         Holtenbroek, Zwolle

De Koffieochtend                                 Kamperpoort, Zwolle

Kijk op de website van www.samenzwolle.nl voor nog meer activiteiten!

Zelf iets betekenen voor eenzame mensen

Als maatje kan ook jij iets betekenen voor een eenzame Zwollenaar. Jij kunt je alleen aanmelden, maar dit kan ook samen met een vriend, huisgenoot of partner! Klik op de link voor meer informatie.

Verder lezen:

Interview ervaringsdeskundige

Een deelnemer van Talent in Zorg heeft aangegeven dat zij graag meer wilt doen rondom ervaringsdeskundigheid. Hiermee wil zij wat bekendheid geven aan haar diagnoses.

Kunnen wij helpen?

Meer weten over hoe wij ambulante begeleiding in Zwolle en omgeving aanpakken? Of direct iemand aanmelden voor ambulante begeleiding? Neem dan contact met ons op met onderstaande contactformulier. 
Of bel  038 -337 60 77.

Een aanmelding wordt binnen vijf werkdagen in behandeling genomen.