Q&A over LVB (licht verstandelijke beperking)

Veelgestelde vragen over LVB. Hier vind je vragen en antwoorden.

Hoe communiceer je met iemand met LVB?


Het is belangrijk om je aan te passen op het niveau van de persoon. Gebruik hierbij korte zinnen zonder moeilijke woorden. Op die manier is de boodschap het beste te begrijpen. Verwachtingen duidelijk uitspreken en dingen voor doen kan hierbij helpen.

Hoe ontstaat een LVB?


Het wordt veroorzaakt en in stand gehouden door een complex samenspel van biologische en omgevingsfactoren. Voorbeelden van biologische factoren zijn een genetische afwijking, blootstelling aan giftige stoffen zoals alcohol en ziekte van de moeder tijdens de zwangerschap. De omvang van de problemen van kinderen en jongeren met LVB hangt sterk af van de sociale context. Hierbij zijn groepen als het gezin, vrienden en collega’s belangrijke factoren.

Hoe vaak komen mensen met een LVB voor?


Mensen met een LVB komen vaker voor dan je denkt. Naar schatting zijn er in Nederland ruim 1 miljoen mensen met een IQ tussen de 50 en 85 met bijkomende problemen. Ongeveer 11.000 kinderen en jongeren raken ernstig in de problemen. Zij komen veelal in de problemen doordat er sprake is van meervoudige complexe problematiek, zoals ernstige gedragsproblemen, verslaving en schooluitval. Mensen met een LVB kunnen begeleid wonen en persoonlijke begeleiding krijgen.

Hoe herken je een LVB?


Een LVB kan je niet herkennen aan het uiterlijk van iemand. Het gedrag van een persoon kan een reden zijn om te denken aan een LVB. Vrijwel altijd wordt LVB op jonge leeftijd vastgesteld. De omgeving merkt dan dat een kind niet goed meekomt in de klas, dat het kind anders is in gedrag en vaardigheden als leeftijdsgenootjes en/of in het samenspelen met andere kinderen. Hierin is het belangrijk om te weten dat het geen onwil is, maar onvermogen. Iemand met LVB kan zich overvraagd voelen en uit dat door bijvoorbeeld een woedeaanval.

Wat is belangrijk in mijn contact met iemand met LVB?


Het is belangrijk om een open, betrokken en positieve houding aan te nemen bij mensen met een LVB. Houd daarnaast rekening met de volgende tips:
– Ga niet uit van je eigen perceptie, maar luister goed;
– Neem hem of haar mee in beslissingen over belangrijke zaken;
– Wees consequent en doe wat je belooft;
– Maak het makkelijker met beelden of voorbeelden;
– Beloon en stimuleer, word niet boos als iets niet meteen wordt begrepen.

Verder lezen:

Een dag als begeleider

Begeleider bij Talent in Zorg Er zijn ongeveer 9 begeleiders werkzaam bij ons. Ben jij ook zo benieuwd hoe dan een gemiddelde werkdag eruit ziet

Kunnen wij helpen?

Meer weten over hoe wij ambulante begeleiding in Zwolle en omgeving aanpakken? Of direct iemand aanmelden voor ambulante begeleiding? Neem dan contact met ons op met onderstaande contactformulier. 
Of bel  038 -337 60 77.

Een aanmelding wordt binnen vijf werkdagen in behandeling genomen.